info about Coldplay

31. května 2009 v 17:54 |  Coldplay


Coldplay je britpopová kapela z Londýna, která vznikla v roce 1997. Je známá svými rockovými melodiemi a introspektivními texty. Někdy bývají zařazováni do škatulky "Piano-rock"...



Raná tvorba Coldplay připomíná skupiny Radiohead, Oasis či Travis. Patrný je i vliv U2, R.E.M., Pink Floyd, Johna Lennona, Toma Waitse i Johnnyho Cashe.

V září 1996 se členové skupiny setkávají na kolejích Londýnské univerzity. O rok a půl později vychází první singl Safety v nákladu 500 kusů. V roce 1999 vycházejí další dva singly - v dubnu Brothers & Sisters a v říjnu Blue Room.

Zlomový je rok 2000 - singl Shiver je úspěšný a Coldplay připravují své debutové album. V červnu téhož roku vystupují na hudebním festivalu v Glastonbury. V červenci jde debutové album Parachutes rovnou na 1. místo prodejní hitparády.

Světovým úspěchem se stal singl "Yellow" doprovázený melancholickým videoklipem. V roce 2002 vydali Coldplay druhé album A Rush Of Blood To The Head, z něhož vzešly hity "The Scientist", "Clocks" nebo "In My Place". Posledně jmenovaná skladba se toho roku stala hymnou festivalu v Glastonbury.

Složení:
Chris Martin: hlavní zpěvák, klavír/klávesy, kytara
Jon Buckland: kytara, harmonika, vokály
Guy Berryman: basová kytara, harmonika, vokály
Will Champion: bicí, klavír, vokály

Diskografie

2005 X & Y
2002 A Rush Of Blood To The Head
2001 Trouble
2000 Parachutes

Singly A Ep
1999 Blue Room
1999 Brothers & Sisters
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Saxana eSBéčko :P Saxana eSBéčko :P | Web | 28. června 2009 v 16:05 | Reagovat

Poznám od nich len pár songov, ale sú dobrí

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama