Vegetariánství

30. června 2009 v 10:33 |  Příroda
Vegetariánství je způsob stravy, při kterém je vyloučena konzumace jakýchkoliv částí těl zvířat a výrobků z nich (například želatina či sádlo). Existuje mnoho variant vegetariánství, ale většinou neodmítají veškeré pokrmy živočišného původu.
Vegetariáni také často odmítají používání výrobků, kvůli kterým musí být zvířata zabita, mimo jiné kožené nebo kožešinové oblečení.

Terminologie a druhy vegetariánství
Základní druhy vegetariánství:
  • Lakto-ovo vegetariánství (v Indii také hovorově nazýváni eggitariáni) - lakto-ovo vegetariáni nejedí maso, ale konzumují mléčné výrobky a vejce; v současnosti jde o nejrozšířenější formu v západním světě
  • Lakto vegetariánství - lakto vegetariáni nejedí maso ani vejce, ale konzumují mléčné výrobky; většina vegetariánů v Indii a ti z antických zemí, jako pytagorovci, jsou nebo byli lakto vegetariáni
  • Ovo vegetariánství- ovo vegetariáni nejedí maso ani mléčné výrobky, ale jedí vejce
  • Veganství - vegané nejedí žádné živočišné produkty včetně vajec, mléka, sýru, a někdy také medu, který nekonzumují pouze přísní vegané a případně striktní vegetariáni; často jsou proti užívání živočišných produktů jako kůže a některé kosmetiky testované na zvířatech
Méně časté praktiky vegetariánství:
  • Frutariánství je způsob stravování, kdy ovoce, ořechy, semena, a jiné plody mohou být sbírány pouze za nezranění rostliny. Někteří frutariáni jedí pouze plody, které samostatně upadly z rostliny. Frutariáni tedy běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale odmítají brambory nebo špenát.
  • Vitariánství přijímá pouze jídlo, většinou veganské, které není vařeno při teplotě vyšší než 46.7 °C. Vitariáni argumentují tím, že vaření ničí enzymy a výživnou část rostliny.
  • Syrové veganství používá pouze čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semena.
  • Makrobiotika je strava, která se skládá hlavně z celých zrn a fazolí, a je běžně spirituálně založená podobně jako frutariánství.
  • Přírodní hygiena většinou schvaluje stejné stravování jako syrové veganství.
Druhy diet, které jsou pouze částečně vegetariánské:
  • Pesco-pollo vegetariánství (tzv. polovegetariánství) - Někteří lidé si vybrali určitý druh masa z podobných důvodů, jako mají vegetariáni: zdraví, etické důvody atd. Například nejedí červené maso (maso savců - hovězí, vepřové, jehněčí atd.), ale stále konzumují drůbež, ryby a plody moře. Někdy také bývá používáno jako mezidobí pro jednotlivce přecházející na plné vegetariánství.
  • Pesco vegetariánství (též Lakto-ovo-pesco vegetariánství nebo Pescetariánství) - Toto stravování používají lidé, kteří jedí mléko, vejce, ryby a v některých případech i plody moře, ale žádný další druh masa. Tento způsob stravování je zvláště populární v Japonsku, kde je známý jako dieta Okinawa.
  • Flexitariánství - Flexitariáni jsou většinou vegetariáni, ale příležitostně jedí maso. Často nejedí maso zvířat, která jsou chována v továrním prostředí, ale nejsou proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách.
  • Freeganství - Freegané praktikují životní styl zavrhující vykořisťování zvířat, Země a zabývají se lidskými bytostmi při produkci spotřebního zboží. Hodně jich tíhne k veganství. Ti, kteří jedí maso, podporují argumenty pro vegetariánství, ale protože se freeganství týká odpadu, někteří freegané preferují používání vyřazeného zboží spíše, než jeho vyhození na konzumní odpadiště.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama